Vannak olyan helyzetek, amik nyomást helyeznek egy párkapcsolatra vagy családra. Ilyen lehet az egyik családtag betegsége, gyász de akár egy egyszerűnek tűnő, természetes változás is. Más esetekben a családtagok előrelátóan szeretnének dolgozni az általuk fontosnak tartott kérdéseken, még a nagy döntések meghozatala előtt, hogy felkészülten hozzák meg azokat.

Ezekben az esetekben nagy segítség a családterápia illetve párterápia, ahol a résztvevő családtagok közösen igyekeznek megoldást találni a terapeuta vagy terapeuták vezetése mellett. A probléma súlya így nem egy személyre nehezedik, hanem megoszlik a felek között.

Képzésben lévő családterapeutaként szívesen segítek akár a közös döntések előkészítésében, az azt követő alkalmazkodásban illetve akkor is, ha valamilyen probléma merül fel, amit egyedül már túl nehéz lenne megoldani. A pár- és családterápiás ülések a többitől eltérő módon 90 percesek, és kétheti rendszerességgel tartandók.

És hopp, felnyögött mind a tizenegy. A tizenkettedik testvér a vállára vette a fát.

Nosza, ugrottak is azonnal, futottak. Odaszaladtak a facipelő testvérükhöz, mind a tizenegyen segítettek neki. Tizenkettejüknek olyan könnyű volt a fa, hogy alig érezték a súlyát. Nem kellett már nyögni, nyöszörögni.

Vitték nagy boldogan a fát, és egyszer csak elkezdtek ám kiabálni:

– Hej, viszket a szemünk, melyikőtök sír?

– Én sírok – mondta a tizenkettedik testvér -, de örömömben.

Lázár Ervin

Szegény Dzsoni és Árnika

A pár- és családterápiákat általában kettős vezetéssel tartjuk, így a kétszer annyi figyelem és szakértelem jut a család tagjaira. Társam a munkában általában Bálint Emília család- és párterapeuta, akivel már évek óta van szerencsém együtt dolgozni.